Składniki:

1. 1 kilogram dyni
2. 1 cebula
3. 1 duże kwaśne jabłko
4. Pół pęczka włoszczyzny
5. 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
6. 3 łyżki masła
7. Pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
8. Gałka muszkatołowa
9. 1 łyżka listków szałwii
10. 1.5 Litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
11. Sól, biały pieprz

Wykonanie:

Oczyszczoną z włóknistego środka i pestek, dynię odkroić od skórki i pociąć na kawałki.
Jabłko, cebulę i włoszczyznę obrać, umyć i osuszyć. Jabłko po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę, cebulę i włoszczyznę drobno posiekać.
W rondelku rozgrzać masło, wrzucić cebulę, zeszklić. Dołożyć warzywa, jabłko i dynię, oprószyć curry i papryką, wymieszać i smażyć aż przyprawy ?puszczą? aromat. Dodać bulion i zagotować. Na małym płomieniu gotować do miękkości składników. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem, a następnie zmiksować wszystko na gładki krem. Doprawić do smaku gałką muszkatołową i udekorować listkami szałwii.
Podawać z domowymi lanymi kluseczkami lub pierożkami ravioli.