Zupa dyniowa

Możliwość komentowania Zupa dyniowa została wyłączona 7

Składniki:

1. ? litrowego słoika pokrojonej dyni
2. Bulion
3. Oliwa
4. 1 szalotka
5. 1 laska wanilii (przekrojona wzdłuż dla wyłuskania ziarenek)
6. Cukier, sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Szalotkę oczyścić, posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Do szalotki dodać pokrojoną dynię, wymieszać oprószyć solą i mieszając smażyć około 10 minut. Bulion dobrze zagrzać i gorący wlać do garnka z dynią, tak, aby płyn przykrył dynię. Zagotować, a następnie zmniejszyć płomień i gotować, aż dynia będzie miękka. W trakcie gotowania dodać ziarenka wyłuskane z laski wanilii i pustą laskę, (którą po ugotowaniu zupy usunąć). Gdy dynia będzie już miękka całą zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku cukrem, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać.
Zupę z dyni podawać posypaną pestkami z dyni i grzankami.

admin

View all contributions by admin

Similar articles