Składniki:

1. Ćwiartka kury na rosół
2. Włoszczyzna
3. 20 dag ryżu
4. 3 cytryny
5. 2 jajka
6. 2 listki laurowe
7. 4 ziarenka ziela angielskiego
8. 4 ziarenka pieprzu czarnego
9. Sól, biały pieprz mielony
10. Do dekoracji: świeże listki mięty, plasterki cytryny

Wykonanie:

Kurę umyć, zalać zimną wodą (1,5 litra). Włoszczyznę oczyścić, obrać, umyć, pokroić i dodać do garnka z kurą. Dodać przyprawy i ugotować rosół. Przecedzić i doprawić do smaku. Wsypać ryż i ugotować.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na pianę ze szczyptą soli i połączyć delikatnie z żółtkami.
Cytryny umyć, sparzyć i wycisnąć z nich sok. Wlać powolutku do jajek cały czas mieszając intensywnie. Doprawić pieprzem. Do tej masy wlać kilka łyżek rosołu a następnie całość wlać do zupy. Wymieszać. Porcje zupy udekorować zielonymi listkami mięty i plasterkami sparzonej cytryny.
Taką zupę można przyrządzić także z pomarańczy.