Odżywianie powinno zaczynać się od głowy. Mózg pomimo że stanowi tylko 2 procent masy ciała to zużywa, aż 25% dotaczanej organizmowi energii. By dobrze funkcjonował warto zapewnić mu prawidłową dietę. Sprawdź jak smacznie nakarmić swój mózg.
Mózg potrzebuje złożonych węglowodanów
Do prawidłowej pracy mózg potrzebuje glukozy, bez niej wystarczy tylko 15 minut aby komórki mózgowe zaczęły obumierać. Nie usprawiedliwia to rzucanie się na czekoladę i słodycze dla dobra intelektu. Mózg potrzebuje cukrów złożonych znajdujących się w pełnoziarnistych produktach, takich jak brązowy ryż, kasze, nieprzetworzone płatki zbożowe czy razowy chleb. Warto wiedzieć, że cukry proste znajdujące się w białym pieczywie podnoszą poziom cukru tylko na krótki oraz obciążają trzustkę.
Orzechy włoskie – źródło młodości
Orzechy włoskie mają dobroczynny wpływ na sprawność intelektualną, koncentrację i pamięć. Regularne spożywanie orzechów włoskich spowalnia także procesy starzenia się komórek nerwowych oraz dowiedziono naukowo, że chroni przed chorobami neurodegenarycyjnymi. Dzieje się dlatego, że zawierają więcej przeciwutleniaczy niż inne gatunki orzechów. Mają przeciętnie 2 razy więcej antyoksydantów które sprzyjają młodości umysłu a także ogólnemu zdrowiu. Warto także nadmienić, że dzięki temu, że składają się w 60% z tłuszczów nienasyconych dobrze karmią mózg.
Ryby podnoszą inteligencję
To, że ryby korzystnie wpływają na pracę mózgu wiadomo nie od dzisiaj. Są one niewątpliwie bogatym źródłem fosforu ale przede wszystkim karmią mózg kwasami DHA. Są one głównymi budulcami mózgu i można je sobie je dostarczyć wraz z pokarmem. Bogatym źródłem tego DHA należącego do grupy kwasów omega-3 są ryby morskie a zwłaszcza łosoś, tuńczyk, makrela oraz dorsz. Można je spożywać jako osobny posiłek ale też przetworzone w postaci pasty, składnika sałatki czy zupy również zachowują swoje właściwości.