Leczo z cukinią

Możliwość komentowania Leczo z cukinią została wyłączona 12

Leczo z cukinią

Nasze ulubione danie jednogarnkowe…dobrze smakuje zarówno z ryżem jak i z kromką świeżego chleba. Polecam.
Przepis własny:)
Składniki podaję w proporcjach na oko ;).

Składniki ( dla 4 osób).

– 3 duże papryki
– 1 średnia cukinia
– 2 duże cebule
– 3-4 kawałki wędliny lub kawałek wędzonki ( można dać więcej jak lubimy mięsne lecze)
– 7-8 dużych pomidorów ( tym razem dałam 0,5 l. przecieru pomidorowego (domowej roboty) i 0,5 l sosu cygańskiego własnej produkcji.
– ulubione przyprawy ,u mnie : bazylia, majeranek ,świeżo mielony pieprz, oregano, sól, lubczyk.
– odrobina cukru
– kawałek ostrej papryczki
– 5-6 ząbków czosnku

Wykonanie:

Cebulę obrać ,pokroić w pióra i przysmażyć na oliwie.
Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski, dodać do cebuli i dusić pod przykryciem.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skór , pokroić byle jak w kawałki i dodać do garnka z cebulą ,papryką i chwile gotować, dodać pokrojoną ostrą papryczkę i czosnek w kosteczkę.
Osobno na patelni podsmażyc wędlinę. Cukienie obrać ze skóry, łyżką usunąć gniazda nasienne ,pokroić w kostkę, przysmażyć na patelni do miękkości.
Gdy pomidory zamienią się w sos, dodajemy wędlinę i cukinię, przyprawy i jeszcze chwilę gotujemy.

admin

View all contributions by admin

Similar articles