AMARETTO

Możliwość komentowania AMARETTO została wyłączona 14

Składniki:

Ciasto:
? szklanki mąki pszennej
4 jajka
? szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki gorzkiego kakao
Zapach migdałowy

Krem:
Pół litra śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny
Kieliszek likieru amaretto
Cukier waniliowy
Dodatki:
Słoik dżemu morelowego
Poncz do nasączenia
Płatki migdałowe
Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać i dodać do jajek razem z kakao i proszkiem do pieczenia oraz 3 kropelkami aromatu migdałowego. Ciasto wyłożyć do tortownicy z papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i wstawić tortownicę na około 25 minut.
Ciasto ostudzić i przekroić na trzy blaty.
Dwa placki nasączyć ponczem i przełożyć ? dżemu. Śmietanę ubić na sztywny krem z cukrem waniliowym, dodać likier i żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Śmietanowym kremem posmarować placki i przykryć ostatnim. Brzegi posmarować resztą dżemu i poprzyklejać płatki migdałowe, a wierzch posypać cukrem pudrem.

admin

View all contributions by admin

Similar articles